Chilisjki drink, kojarzący się z martini: Pichuncho


Pochodzący z Chile trunek, kojarzony z martini, a więc Pichuncho to kolejna propozycja na portalu tematycznym, przedstawiającym przeróżne rodzaje alkoholu z różnych krajów na świecie.

Pichuncho to nazwa nawiązująca do małego, pochodzącego z Chile ptaszka. Koktajl stanowi połączenie kwaśnego brandy, wina aromatyzowanego z dodatkami ziołowymi i klina cytrynowego. Cytrynę zwykle pomija się, zastępując ją wiśnią. To pozwala na pozyskanie jeszcze bardziej ciekawej nuty smakowej. Pisco i wermut to jednak baza. Na stronie pichuncho umieszczony jest dokładny sposób wykonania. Wystarczy umieścić pisco oraz wino ziołowe z kostkami lodu w shakerze a także potrząsać przez 15 sekund.

Następnie trunek należy przelać do szklanki dedykowanej do martini lub margarity. Drink można udekorować cytryną albo wiśnią. Jest to trunek, jaki na długo zapada w pamięć i dlatego znacznie częściej gości na europejskich stołach. Opłaca się znać technikę jego przygotowania i czasem serwować go znajomym.